diumenge, 18 de desembre del 2016

Gastronomia medieval



Quan parlem de l'època medieval, no podem oblidar els seus hàbits alimentaris i les sues preferències en el menjar. Aquesta entrada ens servirà per a veure algunes expressions idiomàtiques en relació amb el menjar.


MENJAR DE POBRES 


Els cereals van ser la font de nutrients principal durant la primera part de l' Edat Mitjana per als pobres. Es menjaven en forma de pa, farinetes i pasta. Les verdures van ser un important suplement a la dieta basada en cereals.


MENJAR DE RICS


Els rics també menjaven cereals però es podien permetre altre tipus d'aliments:


La carn: era més cara i per tant més prestigiosa i era més comuna en les taules de la noblesa. Els tipus més populars de la carn eren la de porc i el pollastre que era la carn que es podia mantenir mentre que la carn de boví, que requeria una gran inversió en terreny, era menys habitual.


El peix: el bacallà i els peixos del gènere clupea es consumien entre la població del nord, però es menjaven també una gran varietat de peixos marins o d'aigua dolça.


CONSERVACIONS D'ALIMENTS



Donades les condicions del transport lent i les ineficients tècniques de conservació d'aliments, el comerç a llarga distància era molt car. Per això la cuina  de la noblesa era més oberta a les ingluències foranes que la de la gent pobra. Cada nivell de la societat imitava el nivell que estava sobre d'ell i així les innovacions es van anar estenent. El consum de determinats aliments en determinades classes socials era objecte de legislació i s'establia que la classe baixa mengés els aliments menys refinats. Hi havia una forma d' haute cuisine desenvolupada durant la Baixa Edat Mitjana que va ser l'estandard per a la noblesa de tota Europa. L'assaonament feia servir l'agràs (suc de raïm verd), el vi i el vinagre, en combinació amb espècies com la pebre negre , el safrà i el gingebre. Aquest junt amb l'ampli ús del sucre o la mel donava a molts plats un gust dolç. Les ametlles eren molt populars com agent espessidor en sopes estofats i salses particularment usada en forma de llet d'ametlla. 

Ací us deixe un enllaç a recetes i productes franceses molt interessants segons les diverses regions:

http://www.cuisinealafrancaise.com/fr/recettes




A més, afegeix un enllaç on teniu un estudi dels aliments que apareixen en l'obra de Tirant lo Blanc: 





Tasca: A partir de la publicitat "Manger sur le Pouce",  expliqueu que vol dir aquesta expressió i busqueu en Internet altres frases fetes que haguen a veure amb el menjar però aquesta vegada en català. 

us deixe alguns exemples en francés:

 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada